понедељак, 24. фебруар 2020.

ВЛАДИМИР ПИШТАЛО НАГРАДА МЕША СЕЛИМОВИЋ

Предрасуде као да се додатно укорењују и продубљују. Како то утиче на повратак и јачање деснице?
ВЛАДИМИР ПИШТАЛО - Кажу да је мој мобилни телефон савршенији компјутер него онај који је послао човека на Месец. У њему постоји обиље информација, али међу њима нема реда. Образовање није толико обиље информација него констелација међу тим информацијама. Изгледа да ћемо сви завршити као згажена дивљач на ауто-путу информација. Можда је имати неколико чврстих информација боље него имати обиље бесмислених. Овако живимо у свету постистине и соба одјека где се људи обраћају само себи сличнима. Постоји старо правило: имате право на своју интерпретацију, али немате право на своје чињенице. Изгледа да су се политичари и њихови следбеници изборили за право и на сопствене чињенице. То погодује игнорамусима и популистима и десници. Све смо то већ видели код нас много, много пре него што је Трамп изабран за председника.
* Живи ли данас ико за идеје? Може ли се данас родити неки нови великан, кога не додирују пошасти заглупљивања као масовног, глобалног пројекта нечитања, немишљења...?
- Кажу да је Ђинђић, као филозоф по тренингу, знао да се прекомпликовано изражава при сусретима са разним светским политичарима. Зато је читао књиге као што су "Моћ позитивног мишљења" и користио спремне фразе. Није згодно да представник мале земље буде јавно паметнији него што му је земља моћна. Ово није време визионара ни личних мишљења. Ово је време конзервативизма, време неоколонијализма и ућуткивања у име опуномоћења. Ми не морамо да на то пристанемо. Андрић је био наш највећи јунак интерпретације света. Био је књижевни антиколонијалиста. Говорио је: "Наочари су бечке, очи су наше!", "Залуду је питати другог шта те боли" и "Зашто да моја мисао добра и права буде мање вредна од исте такве у Риму или Паризу?!".
* Бавите се теоријама завере, као заменом за мишљење које претендује да историјске чињенице сведе на минимум. Где смо ми у глобалној игри? Имамо ли икаквог џокера?
- Теорија завере је рецепт за инстант генијалност. Она вам омогућује да одмах знате - све о свему. У овом нашем компликованом свету и стручњаци се једва сналазе. А обичан човек? Он ухвати теорију завере и има утисак да разуме свет. А питање је да ли га ико разуме. Питање је има ли возача у авиону? У међувремену, завере настављају да се множе. Један од њихових извора је оправдана сумња у званичну причу. Вести су постале подврста индустрије забаве. Подаци се крију. Погледајте Сноудена и Асанжа.
Људи нису роботи. Људима је потребан џокер. Ирски сељак у 19. веку живео је горе и од руског кмета и од америчког роба. Ирска је била блиска колонија највеће поморске силе на свету. Ситуација је изгледала безизлазно. Данас људи из бивше Југославије иду на рад у Ирску. Историја воли да се отргне од идеолошког сценарија. Џокер је непредвидивост сама. Џокер постоји.
АМЕРИКА И МАРК ТВЕН* Зашто смо понекад склони да потцењивачки и крајње површно посматрамо америчку историју, коју предајете у САД? - Људи незнањем штите свој нарцизам. Знање о било чему не може бити штетно. Знање је увек обогаћујуће. Човек може не волети Америку, али не може не волети Марка Твена. Код нас доживљен као искључиво дечји писац, Твен је квинтесенцијални амерички писац, хумористички мудрац. Мислим да неке од његових основних књига никад нису у целини преведене. Сумњам да имамо комплетну верзију "Живота на Мисисипију" и "Наивчина у иностранству". Било би ми драго да грешим.
* Како спасти душу од тоталног материјализма, од агресивних реклама? Како не пристати на ропство, пре свега оно унутрашње?
- Кад сам ја био студент, на данашњем Тргу Николе Пашића још би понекад разапели огромне постере са комунистичким порукама. Били су велики десет метара. На њима је писало: Тито највећи хуманиста. Тако нешто. Не сећам се. Нисам их видео! Истренирао сам се да их не видим. Тако исто сад не видим "кока-колу". Рекламирали не рекламирали. Морамо се одбранити од пропагандног шума, идеолошког и комерцијалног, да бисмо чули песму свог живота.
* Да ли је могуће да верујемо да су баш све добро и људско у Америку донели - имигранти?
- Американци и емигранти су једни исти људи, макар после три генерације. Ако су мени Словени, Јевреји и Италијани ближи, то је питање мог темперамента. Блиски су ми и други. Ја, између осталог, предајем Културе у контакту и Емигрантске приче. Мешавина лица и гласова на њујоршким улицама је величанствена. У многим митовима прећи велику воду значи умрети. Емигранти су храбри људи, који су умрли и родили се у другој улози. Шта нам гласови емиграната поручују? Пре свега, да сваки човек и жена заслужују другу шансу.
* Има ли данас новинара, интелектуалаца, спремних да се побуне, да кажу... Да виде, бар?

- Хенри Луис Менкен, код нас потпуно непознат, вероватно је најпознатији амерички новинар. Менкен је веровао да је његова дужност да говори истину моћи у лице, и будале и хипокрите је отворено називао будалама и хипокритима. Веровао је да су речи "голф" и "идиотизам" синоними, да су медиокритети и ауторитети једно те исто. Он је био прави журналистички џокер, а уз џокера је немогуће играти напакованим картама. Плашим се да је таквих новинара све мање. Плашим се да је глобално ниво поштовања ауторитета порастао и међу новинарима и међу студентима. Моји студенти не воле и не разумеју Чаплина.

https://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:807401-Vladimir-Pistalo-Sigurno-postoji-dzoker-i-za-Srbiju

https://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:848683-Znacenje-dzokera---knjiga-godine-Nagrada-Mesa-Selimovic-pripala-Vladimiru-Pistalu

www.amika.rs

Нема коментара:

Постави коментар